Ordforklaring


Her kan du få et overblik over hvad de forskellige ord,
der bruges i tv sammenhæng betyder.

Ord og begreber der benyttes i forbindelse med digitalt Tv

DVB (Forkortelse for Digital Video Broadcasting) og er en standard for de sendemetoder, der benyttes til digital transmission af Tv signaler. Europæisk transmissionsstandard for digital Broadcasting via satellit (DVB-S), kabel (DVB-C) og terrestriske net (DVB-T).

DVB-C (Forkortelse for Digital Video Broadcasting-Cable). Denne standard benyttes i vores net, og hvis man vil se programmerne digitalt, skal man have en DVB-C tuner indbygget i Tv'et eller benytte DVB-C boks.

PVR boks (Personal Video Recorder) er en harddiskbaseret videooptager.

EPG (Elektronic Program Guide) viser på tv-skærmen en oversigt over de kanaler, programmer og datatjenester, der findes på en digital platform.

CA-modul eller CAM (Conditional Access) gør det muligt at modtage betalingskodede DVB-C signaler sammen med et smartcard. Et CA-modul kan benyttes i nyere fladskærms Tv, hvis Tv’et har en indgang (slot) til dette og samtidig har en indbygget DVB-C dekoder.

MPEG Forkortelse for Motion Picture Expert Group.

MPEG2 er en kompressionsstandard for digitalt tv.

MPEG4 er en nyere kompressionsstandard for digitalt tv. MPEG2 kan modtages med MPEG4 udstyr – men ikke omvendt.

MUX (multipleks) er en ”pakning” af tv-signaler, som rummer en række kanaler.

Tilslutninger og kabler​

Der findes et hav af forskellige tilslutninger bagpå et TV. Herunder giver vi et overblik over hvad du kan støde ind i, og hvordan kvaliteten af dem er i forhold til hinanden.

Grunden til at der er så mange forskellige tilslutningsmuligheder er primært historisk, idet man gradvist har indført nye og bedre forbindelsestyper. Producenterne har herefter valgt at implementere mange af disse for at være så bagudkompatible som muligt. Mange ældre DVD-maskiner har eksempelvis kun scart-tilslutning.

Composite Komposit tilslutningen er af lav kvalitet og benyttes typisk til DVD-afspillere, spillekonsoller, satelit-tilslutning eller videokameraer. Kompositkablet kombinerer hele videosignalet i én kanal hvorved man taber en del kvalitet. Undgå denne tilslutning hvis muligt.

S-VHS

S-VHS eller S-Video giver medium kvalitet. Bruges typisk til at tilslutte videomaskiner, DVD-afspillere vidoekameraer eller spillekonsoller. Signalet splittes i to kanaler: Luminans (Y) og farve (C). S-VHS er af højere kvalitet end composite.

Scart

Scart giver medium kvalitet. Scart er en meget almindelig tilslutningsform for videomaskiner, DVD-afspillere og andet TV-udstyr. Scart kan bære både billede og lyd i samme kabel.

VGA

VGA giver medium kvalitet. Det bruges primært til tilkobling af en PC til Tv’et. Signalet er stadig analogt, men bedre end scart og S-VHS.

Komponent

Komponent giver høj kvalitet. Komponent benyttes typisk imellem DVD-afspillere af højere kvalitet og dit TV. De tre ledere er standard RCA kabler med farverne rød, grøn og blå. Komponent giver højere kvalitet end S-VHS og composite. Signalet er stadig analogt.

DVI

DVI giver høj kvalitet. Kablet kan med fordel benyttes til at overføre HD materiale mellem din DVD/HD-afspiller og dit TV. Signalet er rent digitalt og leverer samme kvalitet som HDMI dog uden lyd.

HDMI

HDMI giver høj kvalitet. Kablet er ideelt til at overføre HD materiale mellem din DVD/HD-afspiller og dit TV. Signalet er rent digitalt og holder på både billede og multikanals lyd. Dette er den bedste forbindelse mellem dine enheder og dit TV.

HDCP er en digital standard for en type kopibeskyttelse, som skal integreres i HDMI og DVI stik, hvis man skal være i stand til at bruge sin fladskærm til modtagelse af HDTV fra forskellige kilder. For at modtage HDCP kodede signaler, kræver det at Tv'et understøtter HDCP over enten DVI eller HDMI indgangen. Det opgives typisk i specifikationerne. Derfor er det heller ikke umiddelbart muligt at se HDTV via f.eks. DVI på en nuværende computerskærm blot fordi den understøtter en HDTV opløsning.

Det er ikke lovligt at bryde kopibeskyttelsen, da den skal sikre, at forbrugeren ikke optager digitale programmer; f.eks. med henblik på videredistribution.

Kontakt bestyrelsen

Du kan kontakte bestyrelsen her.

Kontakt YouSee

Kontakt YouSee: kundeservice.yousee.dk eller på 7070 4040

• Support til opsætning internet, mobil, TV og fastnet produkter samt fejlmelding
Mandag - fredag: 08.00-18.00 Weekend og helligdage: 09.00-18.00
• Salg og regninger: Mandag - torsdag: 08.00-16.00 Fredag: 08.00-15.00
• Sociale medier (SoMe): Mandag - torsdag: 08.00-23.00 Weekend og helligdage: 12.00-22.00
• Ring mig op service: (Indtast kontaktdata + spørgsmål): https://salg.yousee.dk/rmo/service-kontakt

Fejlmelding

Servicepartner: YOUSEE
70 70 40 40
Hverdage: 8:00 - 18:00
Weekend og helligdage: 09.00-18.00